Ob svetovnem dnevu hrane: kaj najbolj tekne sladokusnim tatovom in kdo je bil grof Sandwich?
Nekateri pravijo, da ljudje ne morejo obstajati brez ljubezni, bolj drzni pravijo, da najbolj potrebujemo kisik, dejstvo pa je, da je hrana gorivo človeškega obstoja. Jemo vsak dan, a koliko dejansko vemo o hrani?
Dejstvo je, da je prehranjevanje ena izmed najpomembnejših človekovih fizioloških in življenjskih potreb. Zdrava prehrana krepi zdravje, nepravilna izbira hrane, prevelike količine hrane, neurejen ritem prehranjevanja pa dolgoročno prispevajo k nastanku sodobnih kroničnih bolezni srca in ožilja, debelost, sladkorno bolezen …
Preden preidemo na bolj resna dejstva o hrani, si poglejmo hrano še s šaljive plati.
Ali ste vedeli,
- da sir velja za hrano, ki jo največkrat ukradejo? Po znanih podatkih ukradejo približno 4 % vseh sirov, proizvedenih na svetu. Obstaja celo črni trg ukradenih sirov.
- da banane, kumare in kivi uvrščamo med jagode? Jagode, robide in maline pa ne.
- da so živila, za katera ljudje v restavracijah plačajo premoženje, včasih štela za komaj vredna prehrane ljudi? Jastogi so veljali za morske žuželke, ki jih je bilo zelo težko prodati, zato so jih metali nazaj v morje ali pa postregli služabnikom in zapornikom.
- da so nalepke na sadju užitne? Seveda pa to še ne pomeni, da jih morate jesti.
- da je sendvič izumil grof Sandwich John Montagu, ki je bil obseden z igrami na srečo. V 24-urnem nizu iger na srečo je hotel tudi jesti, a ker ni hotel odložiti kart, je prosil za rezine pečenke, nadevane med dva kosa kruha.
- da vaš izgovor, da ste gobe razkuhali, ne pije vode? V celičnih stenah gob je poseben polimer, ki zagotavlja nežen okus tudi pri dolgotrajnem kuhanju. Torej, če vam uspe gobe razkuhati, ste le slab kuhar.
- da se vsak četrti lešnik tega planeta znajde v kozarcu Nutelle? Povpraševanje po lešnikih je tako naraslo, da jih poskušajo gojiti v laboratorijih, da bi rešili svetovno pomanjkanje teh sadežev.
Seznanite se s shemami zdravih porcij za zajtrk, kosilo, malico in večerjo: PRENESI PDF ZDRAVIH PORCIJ.pdf ( kB)
Pripravila: Nataša Režek Donev, urednica |
---|